Verzorging snijbloemen PDF Afdrukken E-mailadres

Rozen

  • Let bij de aankoop op de 'versheid' van de rozen. Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop (rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan).
  • De stelen en bloemkoppen moeten stevig rechtop staan en mogen er zeker niet slapjes bij hangen.
  • Plaats uw rozen na aankoop zo vlug mogelijk in water en laat ze zeker niet een aantal uren in een verhitte auto uitdrogen. Koop ze daarom steeds aan het einde van uw boodschappen.
  • Zorg ervoor dat de vaas & mes goed schoon zijn en dat er geen restjes meer in kleven van een vorig boeket.
  • Voordat u de rozen in de vaas zet de stelen een paar centimeter met een vlijmscherp mes schuin afsnijden. Een extra lange insnede of aansnijding maken is zinloos en geeft meer bacteriewerking.
  • Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Anders ontbinden ze en verstoppen ze de stengels, zodat de bloemen nog moeilijk kunnen 'drinken'.
  • Snijbloemvoedsel geeft de rozen extra kracht en energie en het water blijft aanmerkelijk schoner.
  • Zet de rozen niet in de zon/tocht en houd de rozen uit de buurt van rijpend fruit (het ethyleengas dat daarbij vrijkomt versnelt het verouderingsproces van de bloemen).
  • Gebruik glazen vazen. Deze zijn makkelijker schoon te houden dan vazen van aardewerk omdat er geen poriën in zitten waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is bij glazen vazen eerder te zien dat het water is vervuild. Bacterievervuiling veroorzaakt vaatverstopping waardoor de roos slap gaat hangen.
  • Snij de rozen na enkele dagen opnieuw aan en vul dagelijks water bij.

 

Opnieuw afsnijden bij watervervuilende bloemen

Snijd bij sterk watervervuilende bloemen, om de 2 á 3 dagen opnieuw een stukje van de steel af en plaats de bloemen opnieuw in schoon water met bloemenvoedsel. Maak de vaas weer goed schoon. Dit is vooral van belang als bloemen warm staan of als er sterk watervervuilende bloemen worden gebruikt.

Warm water gebruiken bij houtige gewassen

Zet houtige gewassen zoals: Euphorbia, Mimosa, Helianthus, Viburnum, Sering, Hortensia op warm water en snijd deze gewassen goed schuin af. Heet water is fout. Houdt bij Mimosa nog enkele uren de zak over de bloemen zodat ze beter open komen.

Voorkom transportschade

Zorg ervoor dat de bloemen tijdens het transport niet te lijden hebben van beschadiging, koude of warmte.

Water met verzorgingsmiddel

Doe in een schone vaas schoon handwarm water met een juiste dosering snijbloemenvoedsel.

Bloemen direct op de vaas zetten

Plaats direct na het afsnijden de bloemen in de vaas.

Bloemen koud of slap

Indien de bloemen bij ontvangst slap zijn of het te koud hebben, snijd dan 5 cm van de steel af en laat ze in papier (liefst watervast) ca. 3 uur in een koele ruimte water opnemen en herstellen.

Verwijder overtollig blad

Verwijder altijd overtollig blad en onvolgroeide of overbodige zijscheuten. Zorg er tevens voor dat er geen blad in het vaaswater staat.

Tocht, zon en verwarming

Zet de bloemen niet op de tocht, niet in de zon en niet boven de verwarming.

zachte bloemen schuin afsnijden met scherp mes

Snijd bloemen met een zachte steel altijd met een scherp mes schuin af. Knippen met een botte tang beschadigd de steel en daardoor kan deze nauwelijks meer water opnemen. Knippen met een scherpe tang is niet echt bezwaarlijk.

Schrap stelen niet kaal

Schrap nooit de stelen kaal, breek ze niet af en sla ze ook niet plat, snij ze niet in de lengte in.

Elke dag water bijvullen

Geef uw vaas bloemen of het bloemstuk elke dag water; vul een bloemstuk altijd direct na ontvangst bij met water eventueel met daarin een verzorgingsmiddel.

Oxidatie

Plaats bloemen niet in een blank metalen vaas of emmer. Als ijzer met een snijbloemenvoedsel in aanraking komt dan ontstaan door de hoge zuurgraad schadelijke stoffen; metalen gaan oxideren. Plaats een plastic binnenvaas of verf de vaas aan de binnenzijde met een zuurbestendige verf of coating.

Glazen vazen

Glazen vazen zijn ideaal voor bloemen omdat de waterstand en de kwaliteit van het water gemakkelijk kan worden gecontroleerd. Ook het schoonmaken is door de gladde structuur gemakkelijk. Wel kan door leidingwater kalkaanslag ontstaan, dit kunt u verwijderen met azijn.

Bladglansmiddelen

Wees voorzichtig met het gebruik van bladglansmiddelen. Indien deze dik worden aangebracht zal het blad sneller vergelen en korter houdbaar zijn. Het geeft ook een lelijk effect.

Tip: Besproei eerst de bladeren met water, daarna bladglans toevoegen.

Schoonmaken na gebruik

Maak emmers, vazen, schalen direct na gebruik altijd goed schoon, heet water en een borstel doen al wonderen. Zet ze ondersteboven te drogen.

Bloemen aansnijden

Snij direct na thuiskomst of ontvangst ca. 2 á 3 cm van de steel af (hyacinten niet afsnijden). Doe dit met een scherp mes en onder een schuine hoek van 45 graden. Snij bij een ingedroogde houtige steel 5 á 10 cm. van de steel af. Een extra lange insnede of aansnijding maken is zinloos en geeft meer bacteriewerking. Snijd bij bolgewassen het witte ondereind van de steel af (behalve bij de hyacint). Bij Hyacinthus moet het onderste bolbodemdeel aan de steel blijven. Snijd het ingedroogde einde van de steel af.